Meteoroïden, wanneer kleine stukjes van planetoïden afbreken
Een planetoïde is een klein rotsachtig object dat om de zon draait, meestal tussen de banen van Mars en Jupiter. Soms kan de ene planetoïde tegen de andere botsen. Hierdoor kunnen kleine stukjes van de planetoïde afbreken. Die stukken worden meteoroïden genoemd.
Planetoïden zijn kleiner dan een planeet, maar ze zijn groter dan meteoroïden, die vaak niet groter zijn dan een kiezelsteen. De afmetingen van planetoïden variëren van 1 meter tot ongeveer 1000 km. Ze worden ook kleine planeten genoemd.
Meteoor, wanneer deeltjes in de atmosfeer verbranden
Een meteoor is wat er gebeurt wanneer een meteoroïde - een klein stukje van een planetoïde of komeet - opbrandt bij het binnenkomen van de atmosfeer van de aarde, waardoor een lichtstreep in de lucht ontstaat.
Oorsprong van stofdeeltjes in de ruimte
Veel meteoroïden zijn afkomstig van kometen: deze objecten worden vaak "vuile sneeuwballen" genoemd omdat ze veel ijs bevatten dat sublimeert als ze in de buurt van de zon komen.
Dit drijft een gasstroom naar het aangrenzende vacuüm, waarbij ingebedde stof- en puindeeltjes losgerukt worden waardoor ze in de interplanetaire ruimte terechtkomen. Eén gevolg hiervan zijn lange sporen van meteoroïden die bestaan uit grote deeltjes die met lage snelheden worden uitgestoten. Ze volgen min of meer dezelfde baan als het moederlichaam.
Aan de andere kant kunnen meteoroïden ook afkomstig zijn van planetoïden. De Geminiden meteorenzwerm en planetoïde 3200 Phaethon zijn waarschijnlijk de bekendste voorbeelden.