Skip to main content

Wat is een meteoroïde?

Een meteoroïde een solide object met een grootte tussen ongeveer 30 micron en 1 meter dat zich in de interplanetaire ruimte voortbeweegt. De meteoroïden draaien in verschillende banen en met snelheden van enkele tientallen km/s rond de zon. Soms kruisen hun banen die van de aarde: dan kunnen ze in onze atmosfeer opbranden. De meeste meteoroïden zijn kleine stofdeeltjes.

Wat is een meteoor?

Een meteoor (algemeen bekend als 'vallende ster') is het lichtgevend fenomeen als gevolg van de interactie van de meteoroïde met de atmosfeer van de aarde, gewoonlijk tussen 80 en 120 km hoogte.

Wat is een meteoriet?

Als een meteoor de grond bereikt, dan wordt het een meteoriet genoemd.

Een meteoriet is een meteoroïde die de reis doorheen de aardatmosfeer overleefd heeft en de grond bereikt. Het is veel kleiner dan de originele grootte van de meteoroïde. Enkel de grootste meteoroïden kunnen meteorieten geven, wat deze laatsten redelijk zeldzaam maakt.

Definitie van een meteorenzwerm

De meeste meteoren kunnen op elk moment en uit alle richtingen komen. Deze noemt men sporadische meteoren. Hun oorsprong zijn voornamelijk asteroiden (of planetoïden). Zij vormen het merendeel van de meteoren die de aardatmosfeer binnendringen.

Er is echter een tweede populatie meteoren die in verband gebracht worden met het stof dat een komeet achterlaat op haar baan. Wanneer een komeet de Zon nadert, warmt ze op. Hierdoor begint het oppervlak te sublimeren en ontsnappen er stofdeeltjes van de komeet die in het ijs vastzaten.

Als de aardbaan die van de komeet kruist, dan passeert de Aarde elk jaar in dezelfde periode door deze stofwolk die zwermmeteoren produceert.

Omwille van een geometrisch effect lijken alle zwermmeteoren uit hetzelfde punt aan de hemel te komen. Dit punt noemen we de radiant en elke meteorenzwerm wordt vernoemd naar de constellatie waarin de radiant zich situeert. Zo bevindt de radiant van de Perseïden (die jaarlijks terugkeren in augustus) zich in de constellatie Perseus.

Figuur 1: Een 'vallende ster' vanuit de ruimte, foto genomen tijdens de Perseïden meteorenzwerm (2011) door astronaut Ron Garan. Credits: NASA/Ron Garan
Figuur 2: Een meteorenzwerm. Credit: Darryl Van Gaal.
Figuur 3: Het verschil tussen een meteoor, meteoriet en meteoroïde