Ontwikkeling ruimtemissies
Ondanks de vele decennia aan onderzoek uitgevoerd bij het BIRA heeft de aardatmosfeer al haar geheimen nog lang niet onthuld. Om de samenstelling van de atmosfeer verder te onderzoeken worden nieuwe ruimtemissies ontwikkeld, zoals ESA's:
- PICASSO CubeSat
- ALTIUS-missies
Beiden op initiatief van het BIRA.
De onverzadigbare nieuwsgierigheid van wetenschappers neemt ons alsmaar dieper mee in het zonnestelsel. Na de voltooiing van onze meest recente vlaggenschip-missies (ROSINA aan boord van Rosetta, SOIR aan boord van Venus Express, NOMAD aan boord van ExoMars) zijn onze ingenieurs aan de slag gegaan met de volgende generatie aan instrumenten, die naar Venus, en zelfs naar Jupiter, gelanceerd zullen worden.
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Dr. Ir. Ann Carine Vandaele is de nieuwe directeur-generaal van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.
Op 31 januari bezocht Koning Filip van België de Pool Ruimte en het Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Wetenschappers van het BIRA gaven hem een kijkje in ons onderzoek naar klimaat, luchtkwaliteit en de ozonlaag.
ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, heeft de shortlist voor haar volgende middelgrote wetenschappelijke missie teruggebracht tot drie finalisten: M-Matisse, Plasma Observatory en Theseus.
Op 13 april 2023 zal ESA de ruimtesonde JUICE lanceren met een Ariane 5 raket vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. Na een reis van 8 jaar zal JUICE, een acroniem voor JUpiter ICy moons Explorer, Jupiter en zijn ijsmanen onderzoeken, met speciale aandacht voor Ganymedes, de grootste maan in het zonnestelsel.
2 september was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het BIRA.
Kometen bevatten organisch materiaal dat ouder is dan het zonnestelsel, zoals blijkt uit gegevens verzameld door het DFMS-instrument, dat meevloog aan boord van het Rosetta-ruimtetuig om komeet Chury te bestuderen. Een instrument en ontdekking waaraan wetenschappers en ingenieurs van het BIRA hebben bijgedragen.
De Pool Ruimte in Ukkel opent zijn deuren op 24 en 25 september 2022.
Twee jaar na zijn lancering nestelt de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) zich eindelijk in zijn definitieve baan rond Mars. De satelliet draagt het instrument NOMAD van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) met zich mee.
Het BIRA stuurt een instrument naar Venus. Het VenSpec-H instrument zal meevliegen met de EnVision-missie, die zopas geselecteerd werd door ESA en waarvan de lancering gepland is in 2031-2032.
Een team van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie werkt aan de karakterisering van een ruimte-instrument, MAJIS genaamd, voor de JUICE-missie van ESA naar de planeet Jupiter en zijn ijsmanen.
De lancering van Vega Vlucht VV16, die de Belgische CubeSats PICASSO en SIMBA in een baan om de aarde zal brengen, is uitgesteld tot augustus.
Twee Belgische CubeSats, PICASSO (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en SIMBA (van het Koninklijk Meteorologisch Instituut) samen met een 50-tal kleine satellieten gelanceerd tijdens de allereerste Europese Vega SSMS-vlucht.
Picosatelliet PICASSO, de Belgische CubeSat, is met succes geïntegreerd in zijn lanceerdispenser. PICASSO is gericht op aardobservatie en ruimtewetenschap.
De “Comet Interceptor” ruimtemissie is een nieuwe missie naar een komeet, een vervolg op de spectaculaire Rosetta.
Vandaag publiceert het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO.