Skip to main content

Samantha Cristoforetti wordt de achtste astronaut die SMD zal manipuleren

2022-08-09

Geen PASTA meer voor de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti, die de achtste astronaut wordt die SMD (Soft Matter Dynamics) zal manipuleren. Zij zal de PASTA-experimentcellen vervangen door die van FOAM-C.

Van PASTA naar FOAM-C

Op woensdag 10 augustus zal Europese astronaute Samantha Cristoforetti een wissel van cellen uitvoeren in de “SMD”-container (voor Soft Matter Dynamics). Samantha zal de stalen van het PASTA-experiment dat emulsies (vloeistoffen vermengd met niet-mengbare vloeistoffen) bestudeert uitladen, en vervolgens vervangen door stalen van het FOAM-C experiment dat de veroudering van schuim (vloeistoffen gemengd met gasbellen) bestudeert over een periode van enkele dagen. Deze twee-uur durende procedure werd voorbereid door het team van B.USOC te Brussel. Vanuit Brussel zal ook een operator van het team de activiteit live meevolgen. Indien nodig kan de operator met de astronaut communiceren via een communicator te Keulen die verantwoordelijk is voor de Europese gespreksuitwisselingen met de astronauten aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Nadat de wissel van de cellen is gebeurd zal Samantha de PASTA-stalen inpakken voor hun terugkeer naar de Aarde met de SpaceX Cargo Dragon CRS-25 op 18 augustus.

AstroSamantha

Europese astronaut Samantha Cristoforetti werd geboren te Milaan, Italië in 1977. Het is al de tweede keer dat ze aan boord van het ISS verblijft. Tijdens de ‘Futura’ missie van November 2014 tot juni 2015 verbleef ze al 200 dagen in de ruimte. Op 27 april 2022 keerde ze terug naar het ISS voor haar tweede missie, genaamd ‘Minerva’. Ze werd gelanceerd in de nieuwe SpaceX Crew Dragon capsule ‘Freedom’ samen met haar Crew-4 bemanningsleden, NASA astronauten Bob ‘Farmer’ Hines, Kjell Lindgren en Jessica ‘Watty’ Watkins.

Samantha is de missiespecialist voor zowel de vlucht naar als van het ISS. In het ruimtestation is ze als USOS-leider verantwoordelijk voor alle activiteiten in het US Orbital Segment tijdens de duur van haar missie. Dit segment op het ISS omvat de modules en segmenten van de VS, Europa, Japan en Canada. Op 21 juli 2022 was Samantha de eerste Europese vrouw die een ruimtewandeling buiten het ISS maakte. Tijdens haar verblijf aan boord zal Samantha verschillende Europese en internationale experimenten ondersteunen, waaronder het FOAM-C-experiment.

Heb je altijd al willen weten hoe het leven binnen in het ISS eraan toegaat? Of ben je benieuwd naar het een dag uit het leven van een astronaut in de ruimte? Volg dan @astrosamantha op TikTok en krijg een inkijk in het reilen en zeilen aan boord van het ISS of volg @AstroSamantha op Twitter voor dagelijkse updates.

Het werk van een astronaut is geen eenvoudige taak

“SMD” is een experiment container in het Europese labo “FSL” aan boord van het Internationaal Ruimtestation. De afkortingen staan voor “Soft Matter Dynamics” en “Fluid Science Laboratory” en geven aan dat de container is gewijd aan de studie van zachte materie zoals schuim, emulsies en korrelige materialen in de ruimte. De SMD-container, een kist van ongeveer 40x28x25 cm met een gewicht van ongeveer 30kg, omvat voor deze studie een carrousel met een maximum van 20 stalen, een reeks optische diagnosesystemen en andere componenten om de stalen te manipuleren en controleren.

De container en zijn experimenten worden bediend en gemonitord vanop de grond, meer bepaald vanuit de controlekamer van het Belgian User Support and Operation Centre te Brussel. Om de SMD-container te installeren of om stalen uit te wisselen, is er echter een astronaut nodig en moet een crewactiviteit worden ingepland. Het werk dat daarin kruipt is zeer intensief. Alvorens toegang te krijgen tot de stalen, moet de astronaut het zwevende deel van het rek vergrendelen, de watertoevoer en de kabels loskoppelen, een beschermingspaneel verwijderen en de FSL-lade openen. Na het verwisselen van de cellen moeten deze stappen in omgekeerde volgorde worden herhaald.

Aangezien deze handelingen in microzwaartekracht worden uitgevoerd, moet de astronaut erop letten geen schroeven of moeren los te draaien en de stalen en SMD-sensoren niet te beschadigen. De volledig handeling duurt ongeveer twee uur.

De eerste installatie van de SMD-container dateert van juli 2018. Sindsdien heeft de SMD-container verschillende experimenten gehost, werd hij een paar keer verwijderd en opnieuw geïnstalleerd om plaats te maken voor een andere experimentcontainer, en werd hij tijdelijk vervangen door een reservecontainer na een defect aan een onderdeel. Al deze handelingen werden uitgevoerd door verschillende Europese en Amerikaanse astronauten :

  1. Alexander Gerst
  2. Luca Parmitano
  3. Jessica Meir
  4. Chris Cassidy
  5. Shannon Walker
  6. Thomas Pesquet
  7. Mathias Maurer
  8. Samantha Cristoforetti

 

Waarom zachte materie bestuderen in de ruimte?

Sommige eigenschappen van zachte materie materialen zijn moeilijk te bestuderen op aarde omdat de zwaartekracht de neiging heeft om mengsels van verschillende dichtheid te scheiden. In natte schuimen bijvoorbeeld, trekt de zwaartekracht de vloeistof tussen de bubbels naar beneden waardoor het schuim snel uitdroogt. Aan boord van het Internationaal Ruimtestation profiteren de experimenten van een microzwaartekrachtomgeving die dergelijke ongemakken voorkomt.

Belgian User Support and Operations Centre

Het Belgian User Support and Operation Centre (B.USOC) werd opgericht in 1999 en is ondergebracht bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Het verleent technische en operationele steun aan Belgische wetenschappers bij de voorbereiding, uitvoering en exploitatie van hun experimenten/missies, ongeacht het domein van het ruimteonderzoek. Wat betreft het ISS is het B.USOC verantwoordelijk voor twee payloads aan boord van de Europese Columbus-module, namelijk het Fluid Science Laboratory (FSL) en de Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM). Voor deze installaties is het B.USOC-team verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van de operaties, het besturen en monitoren van de experimenten, de gegevensoverdracht naar de wetenschappers en de coördinatie van alle betrokkenen.

 

News image 1
News image legend 1
Tijdens de Minerva missie bestudeerd Samantha verschillende experimenten aan boord van het ISS, waaronder het negatieve effect van geluid en microzwaartekracht voor het ASI_spazio experiment. Credit: NASA/ESA
News image 2
News image legend 2
Tijdens de Minerva missie bestudeerd Samantha verschillende experimenten aan boord van het ISS, waaronder het negatieve effect van geluid en microzwaartekracht voor het ASI_spazio experiment. Credit: NASA/ESA