Skip to main content

Thomas Pesquet installeert nieuw experiment voor het Belgisch ruimtecontrolecentrum om schuim in microzwaartekracht nader te bestuderen

2021-06-07

Op 11 juni installeert Thomas Pesquet een nieuw experiment onder begeleiding van het Belgisch ruimtecontrolecentrum (B.USOC, Belgian User Support and Operations Centre). De Franse astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie zal een experiment vervangen in het Fluid Science Laboratory (FSL) aan boord van het Internationaal Ruimtestation. De B.USOC-operatoren zullen Thomas tijdens zijn activiteit ondersteunen vanuit het controlecentrum in Ukkel. Deze activiteit markeert zowel het einde van het vier maanden durende experiment “Compacted Granulars 2” als het begin van het zeven maanden durende experiment “FOAM Coarsening 2”. Zodra de activiteit is voltooid, zal de operator het experiment aanschakelen en de monitoring en controle van het schuimexperiment starten.

B.USOC is verantwoordelijk voor de Fluid Science Laboratory-faciliteit binnen de Europese Columbus-module, evenals voor de experimenten die daar worden uitgevoerd. Sinds midden 2018 hebben de B.USOC-operatoren achtereenvolgens vijf wetenschappelijke experimenten voltooid: CompGran, RUBI, FOAM-C, RUBI-X en CompGran-2.

Het FOAM-C-experiment bestudeert de veroudering van schuim, dat door een magnetisch piston wordt geroerd om fijne belletjes te vormen. Met behulp van verschillende camera’s worden beelden gemaakt van het schuim en naar de grond gestreamd voor analyse. De eerste missie die vorig jaar werd uitgevoerd was zeer succesvol, en sommige van de geanalyseerde gegevens leverden de wetenschappers onverwachte resultaten op en dus ook meer vragen. De opvolgende FOAM-C-missie zal nieuwe samenstellingen bestuderen en nieuwe scenario’s definiëren die antwoorden op deze vragen zullen geven. Om de wetenschappelijke resultaten te maximaliseren, zullen meerdere schuimen parallel worden bestudeerd. Daartoe hebben de operatoren het oorspronkelijke operationele concept binnen een kort tijdsbestek geherdefinieerd.

Interviews met de sprekers voor deze missie zijn reeds gehouden en zijn nu beschikbaar op het B.USOC YouTube-kanaal :

Aging foam
Foto's van de eerste fase van het FOAM-C-experiment aan boord van het ISS in 2020. In deze tweede fase, die op 11 juni begint, zal de veroudering van schuim nader worden bestudeerd, evenals nieuwe monstersamenstellingen en scenario's.

Contact

  • Lucie Lamort, Communicatie BIRA/B.USOC : lucie (punt) lamort (at) aeronomie (punt) be
  • Alice Michel, Project Manager, B.USOC : alice (punt) michel (at) busoc (punt) be
News image 1
News image legend 1
Op 11 juni installeert ESA-astronaut Thomas Pesquet monstercellen voor een nieuw experiment, FOAM-C, voor het Belgische ruimtecontrolecentrum (B.USOC) aan boord van het internationaal ruimtestation.
News image 2
News image legend 2
De controlekamer van het B.USOC (Belgian User Support and Operations Centre) van waaruit de experimenten in het Fluid Science Laboratory, in de Columbus-module van het ISS, worden bediend.
News image 3
News image legend 3
Het FSL-Lab bij het BIRA, waar de operaties die de astronauten op het ISS moeten uitvoeren, worden voorbereid door B.USOC-operatoren aan de hand van een replica van het Fluid Science Laboratory.