De wetenschappelijke doelstellingen van de SOLAR-instrumenten waren gericht op de metingen van de zonnespectrale bestraling: SOLSPEC (SOLar SPECctral Irradiance measurements) voor de 180-3000 nanometer-golflengte met hoge resolutie, SOL-ACES (SOLar Auto-Calibrating Extreme UV/UV Spectrophotometers) voor het extreem ultraviolet met gematigde resolutie, en SOVIM (SOlar Variable & Irradiance Monitor) die de bijna-ultraviolette, zichtbare en thermisch-infrarode gebieden van het spectrum voor zich nam. B.USOC was het ESA-faciliteit Verantwoordelijk Centrum voor de operaties van de SOLAR-missie, d.w.z. de voorbereiding, tijdens de vlucht en na de vlucht.
B.USOC verkreeg de rotatie van het ISS
Vanwege het platformontwerp en de ISS-baan kon de Zon enkel tijdens vensters van ongeveer 2 weken per maand worden gevolgd. Om dit obstakel te overkomen en metingen tijdens een volledige synodische zonnerotatie (27 dagen) te kunnen uitvoeren coördineerde B.USOC gedurende bijna 2 jaar om een tijdelijke verandering van de ISS-oriëntatie te verkrijgen, waardoor een uitgebreider zichtbaarheidsvenster mogelijk was. Dit werd in totaal vier keer uitgevoerd!
Definitieve deactivering
Op 15 februari 2017 werd SOLAR geparkeerd en afgesloten. Veel van de betrokken deelnemers verzamelden zich in Brussel om herinneringen te delen en getuige te zijn van de definitieve deactivering door ESA-astronaut Thomas Pesquet. In zijn ruimte-naar-Aarde-boodschap benadrukte Thomas Pesquet de geweldige prestaties van SOLAR en zijn instrumenten, die aanvankelijk slechts 18 maanden zouden duren.