Skip to main content

Planetaire aeronomie

Het BIRA heeft een lang bestaande expertise opgebouwd in 'state of the art'-studies van de atmosferen van onze zusterplaneten Mars en Venus.

De studie van deze planeten gelijkend op de Aarde, waarvan de atmosferen geëvolueerd zijn naar verschillende en extreme omgevingen, is een essentieel onderdeel van het begrip van het verleden en de toekomst van ons gevoelig klimaatsysteem.

Het BIRA heeft een leidende positie ingenomen in dit domein met de ontwikkeling, uitvoering en dataverwerking van het NOMAD-instrument aan boord van de Europese ExoMars-missie.

Belgische wetenschappers kunnen meteoren en meteorieten detecteren die in of rond België vallen. Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel heeft zes meteorieten die in België zijn gevallen.
NASA's Curiosity-rover, rapporteerde de hoogste methaanconcentratie tot nu toe. ESA’s Mars Express en ExoMars Trace Gas Orbiter registreerden echter geen tekenen van methaangas.
Vandaag publiceert het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO.