Skip to main content

Binnenkort: Astropolis Space Village 2022

2022-07-11

Op 19 & 20 juli kunnen ruimteliefhebbers hun hart en hoofd vullen met planeten, meteoren, ruimteweer en astronauten op de editie van dit jaar van Astropolis Space Village, in Oostende. Gratis toegang !

Onder astronomische en ruimtevaart-gerelateerde verenigingen, vindt u een aantal van onze wetenschappers en ingenieurs met een selectie van activiteiten :

Meteoren observeren met radiogolven

BRAMS stand  Elke dag valt er meer dan 100 ton aan zowel kleine deeltjes als grotere objecten in de atmosfeer van de aarde. Deze worden meteoroïden genoemd, en de vallende ster die we zien als ze verbranden wordt een meteoor genoemd. We kunnen ze 's nachts goed waarnemen, maar overdag niet, tenzij we radiogolven gebruiken om ze te detecteren. Dat is wat we doen met het BRAMS-netwerk. Kom met ons mee om uit te zoeken hoe het allemaal werkt, en hoe jij kunt bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek via het Radio Meteor Zoo citizen science project !

Virtual Reality Corner

virtual reality stand  Wil je even ontsnappen aan de realiteit? Dat kan in onze VR corner! Wij bieden verschillende zomerse reisbestemmingen, van dicht bij de aarde tot in de verste uithoeken van ons zonnestelsel. Verken de atmosfeer van de aarde met je snuffelende ogen, herbeleef de historische landing op de maan, ga met de ruimtesonde ExoMars op ontdekkingstocht naar de planeet Mars, of kies je toch liever voor komeet Churymov-Gerasimenko? Welke exotische bestemming kies jij?

A Touch of Space Weather (Een vleugje ruimteweer)

tactile models of space weather

  Met "A Touch of Space Weather", is het letterlijk de bedoeling om de wetenschap van het ruimteweer te verkennen met onze handen!

  Het project is gericht op blinden en slechtzienden, maar iedereen is welkom om mee te doen en alles te leren over het fascinerende onderwerp zonnefysica en het aardmagnetisch veld! In de loop van het tweedaagse evenement zullen ook niet minder dan 4 (knutsel)workshops worden georganiseerd, waarbij we jongeren vanaf 10 jaar uitnodigen om mee te werken aan de creatie van materiaal voor hun blinde en slechtziende leeftijdsgenoten.

  De workshop is gratis en duurt een uur. We werken elke keer rond een ander thema, dus als je wil, kan je aan meerdere workshops deelnemen. Inschrijven is noodzakelijk via de volgende links !

- Dinsdag 14:00-15:00: Workshop "De zon als actieve ster".
- Dinsdag 16:00-17:00: Workshop "Het beschermend schild van de Aarde".
- Woensdag 14:00-15:00: Workshop "De aardatmosfeer en noorderlicht".
- Woensdag 16:00-17:00: Workshop "De gevolgen van ruimteweer op Aarde"

Het materiaal dat je tijdens deze workshops met ons maakt, wordt volgend schooljaar aan scholen met blinde en slechtziende leerlingen gegeven. Zo kun ook jij al lerend bijdragen aan het toegankelijk maken van wetenschap voor iedereen!

Astronaut in een flits

become an astronaut  Word je favoriete Apollo 11-bemanningslid en vereeuwig jezelf naast Armstrong, Collins of Aldrin. Een kleine stap om astronaut te worden...

Space Village poster

News image 1
News image legend 1
Op 19 & 20 juli kunnen ruimteliefhebbers hun hart en hoofd vullen met planeten, meteoren, ruimteweer en astronauten op de editie van dit jaar van Astropolis Space Village, in Oostende. Gratis toegang !