De INSPIRE-SAT-7-satelliet
De satelliet is ontwikkeld onder de wetenschappelijke verantwoordelijkheid van het Laboratoire Atmosphères & Observations spatiales (LATMOS, Frankrijk).
Hij bestaat uit:
- 10 sensoren voor het meten van de zonneconstante
- 12 aardstralingssensoren (ERS) voor het meten van de stralingsemissie van de aarde
- 4 UV-sensoren van nieuw ontworpen technologie om de intensiteit en de variabiliteit van de bestralingssterkte van de zon in het ultraviolet te meten
Deze sensoren moeten voor de vlucht gekarakteriseerd worden om een optimale verwerking van de ruimtemetingen te garanderen.
De belangrijkste rol van het BIRA, met de steun van BELSPO en het PRODEX Office (ESA), is het gebruik van het Belgisch Radiometrisch Karakteriseringslaboratorium (B.RCLab) dat binnen het BIRA is geïntegreerd voor de radiometrische karakterisering en absolute kalibratie van deze sensoren. Na de lancering (april 2023) zal het laboratorium betrokken worden bij de inbedrijfstellingsfase om de responsiviteit in de omloopbaan te verifiëren en de eerste wetenschappelijke gegevens te verwerken.
De kalibratie-eenheid
De elektro-optische karakteriseringsbank (zie link voor foto) ontwikkeld door het B.RCLab bestaat in essentie uit een gemotoriseerde montering waarop de satelliet is geïntegreerd, evenals radiometrie-apparatuur (stabiele lichtbronnen, dubbele monochromator, gekalibreerde fotodiodes, enz.).
De montering hielp om de sensoren van de satelliet nauwkeurig uit te lijnen in translatie en rotatie volgens de vereiste radiometrische karakteriseringen. De montering wordt op afstand bestuurd door een Optical Ground Segment Equipment (OGSE), die ook de veiligheid van de satelliet garandeert.
De karakteriseringscampagne
De INSPIRE-SAT 7-satelliet werd in de herfst van 2022 gekarakteriseerd in het B.RCLab. Deze nominale campagne onderzocht de prestaties van de sensoren van het 'vluchtmodel', namelijk hun spectrale responsfuncties, hun hoekresponsies, en voerde hun absolute kalibraties uit.
Een nieuwe testcampagne is gepland in 2023 voor individuele reservesensoren om deze resultaten te verdiepen. Een thermische karakterisering onder vacuüm van de sensoren zal worden gepland om de mogelijke variaties van de responsiviteit van de sensor als functie van de temperatuur te bestuderen onder gesimuleerde ruimtevacuüm-omstandigheden.