Skip to main content

Ondersteuning en operaties voor ruimte-experimenten

Het B.USOC of Belgian User Support and Operation Centre (Belgisch gebruikersondersteunings- en operatiecentrum), dat zich bij het BIRA bevindt sinds haar oprichting in 1999, heeft als doel technische en operationele ondersteuning te bieden aan Belgische wetenschappers bij de voorbereiding, implementatie en exploitatie van hun experimenten/missie, ongeacht het domein van het ruimteonderzoek.

Als onderdeel van de Belgische bijdrage aan het Internationaal Ruimtestation (ISS), is B.USOC ook een 'ESA Facility Responsible Centre', verantwoordelijk voor experimenten aan boord van de Columbus-module. Deze zijn momenteel:

  • external Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM)
  • pressurized Fluid Science Laboratory (FSL)

Voor deze faciliteiten is B.USOC verantwoordelijke voor:

  • de voorbereiding en uitvoering van de operaties
  • tele-commanding (op afstand beheren) en monitoring van de experimenten
  • transfer van de gegevens voor de wetenschappers
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Op 11 juni installeert ESA-astronaut Thomas Pesquet monstercellen voor een nieuw experiment, FOAM-C, voor het Belgische ruimtecontrolecentrum (B.USOC) aan boord van het internationaal ruimtestation.
De operatoren van het Belgische controlecentrum B.USOC leggen de laatste hand aan de RUBI-X missie, en coordineren de start van het SMD-experiment op het ISS.
Op 20 november 1998 werd de eerste module van het Inernationale Ruimtestation in een baan om de aarde gebracht, die in de loop van de volgende jaren in de ruimte werd geassembleerd.
Op 6 maart zal de Amerikaanse astronaute Jessica Meir experimenten vervangen binnen het Fluid Science Laboratory (FSL)-rack in de Europese module aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS).
Het SOLAR-instrument zal op maandag 13 januari terug naar de aarde keren en opbranden in de atmosfeer boven de Stille Oceaan.
Interview in het RTBF-journaal van het B.USOC, over de testvlucht van de Starliner voor de NASA.
Het Multiscale Boiling experiment (RUBI) is een vloeistofmechanica-experiment dat de basisprincipes van het koken van vloeistoffen bestudeert.
De “Comet Interceptor” ruimtemissie is een nieuwe missie naar een komeet, een vervolg op de spectaculaire Rosetta.