Skip to main content

Voortrekkers van een instrument op weg naar Venus

2020-06-11

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie werkt aan een toekomstige ESA-missie naar Venus, EnVision genaamd. De lancering van EnVision is momenteel gepland voor 2032, en de missie heeft als doel om de geologische kenmerken en activiteit van Venus te onderzoeken, evenals hun invloed op de atmosfeer van de planeet. Dit zou ons kunnen helpen begrijpen waarom Venus en de Aarde op zo’n verschillende manier geëvolueerd zijn.

EnVision en VenSpec-H

EnVision is één van de drie ESA M5 kandidaat-missies, samen met Theseus (gamma- en röntgenverkenning van het vroege universum) en Spica (kosmologie en astrofysica). Deze drie missies, die zich momenteel in de studiefase (Fase A) bevinden, zijn met elkaar in concurrentie. Dit betekent dat slechts één van hen de studiefase zal doorstaan, een besluit dat in maart 2021 zal worden genomen.

Het BIRA heeft het VenSpec-H-instrument, een infraroodspectrometer met hoge spectrale resolutie die gepland is voor de EnVision-missie, geïnitieerd. Samen met VenSpec-M (beheerd door DLR, Berlijn, Duitsland) en VenSpec-U (beheerd door LATMOS, Parijs, Frankrijk) vormt het de VenSpec-suite. Deze instrumenten zijn zeer complementair en dragen elk bij tot de studie van de atmosferische samenstelling van Venus, van het oppervlak tot aan de wolkenlaag. Het BIRA beheert het consortium voor het VenSpec-H-instrument, voortbouwend op het succes van het NOMAD-instrument dat momenteel aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter is.

Ons doel met VenSpec-H is om de intrinsieke atmosferische variabiliteit te begrijpen, en om de rol te bepalen van interacties tussen de atmosfeer en het oppervlak of ondergrond. Veel van de meest variabele atmosferische componenten op Venus - SO2, SO, H2O, CO, COS, H2SO4 - worden geassocieerd met vulkanische emissies op aarde.

Status van de missie

Voor EnVision werd een tussentijdse evaluatie (Mission Consolidation Review) georganiseerd. Het Belgische consortium gevormd door het BIRA en OIP, de industriële partner in dit project, heeft een groot aantal documenten en ontwerpdossiers geleverd aan de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Nadat deze documenten in detail door het ESA zijn bestudeerd, heeft het consortium de talrijke vragen en opmerkingen met succes beantwoord. Hetzelfde geldt voor alle partners die betrokken zijn bij de missie, zodat EnVision nu naar het volgende stadium kan gaan! We staan weer een stap verder naar een mogelijke selectie.

Het BIRA en OIP zullen nu hun werk voortzetten tot aan de eindevaluatie van deze fase A, die begin 2021 plaatsvindt. De resterende taken bestaan voornamelijk uit het verfijnen van de voorontwerpen, zowel mechanisch als elektronisch, en het bouwen van een thermo-mechanisch prototype van het VenSpec-H-instrument.

Parallel aan het voorontwerp van de payload instrumenten van EnVision is de ruimtesonde zelf ook in ontwikkeling. Dit wordt uitgevoerd door twee vooraanstaande industriële partners in concurrentie, namelijk Airbus (VK) en Thales-Alenia Space (Frankrijk).

Meer info

News image 1
News image legend 1
Venus is volledig omhuld door een dikke wolkenlaag bestaat uit fijne druppels van zwavelzuur in een waterige oplossing.
News image 2
News image legend 2
Binnenaanzicht van het VenSpec-H instrument met de optische elementen binnenin.
News image 3
News image legend 3
Het oppervlak van Venus dat zich onder de dichte wolkenlaag verstopt.