Het is bijna zover! Zondag 22 november 2020 is het eindelijk tijd voor de digitale Dag van de Wetenschap. Registreer je nu al en bereid je voor op een spetterende dag vol ontdek- en experimenteerplezier... en dat allemaal vanuit je kot!
Het aanbod is behoorlijk indrukwekkend. Maak kennis met wat alle actoren te bieden hebben via www.dagvandewetenschap.be.
En het grote voordeel van het digitale platvorm: je hoeft je niet eens te verplaatsen om vanalles eens uit te proberen en rond te neuzen in de wondere wereld van wetenschap en technologie.
Het aanbod van BIRA omvat vier activiteiten :
Let’s go to Mars: op avontuur naar Mars!
Let's go to Mars is een wetenschappelijk grafisch avontuur waarin je op Mars moet landen, het oppervlak van de planeet moet verkennen, een permanente basis moet bouwen voor de komst van je collega's, materiaalstalen van Mars moet verzamelen en analyseren en het hoofd moet bieden aan de vele gevaren die op de rode planeet bestaan.
Wees voorzichtig om jouw zuurstof- en energieniveau op peil te houden, anders mislukt jouw missie!
Het spel is nu al voor download beschikbaar op de website als je de Dag van de Wetenschap met wat voorsprong wil beginnen!
Citizen Science: speur mee naar vallende sterren
Naast de zon en acht planeten telt het zonnestelsel ontelbare kleine en grotere brokstukken. Sommige hiervan komen in de aardse atmosfeer terecht en vormen zo een meteoor of 'vallende ster'. Aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie doet Stijn onderzoek naar de meteoren die over België plaatsvinden.
Tijdens dit interview neemt hij jou mee op ontdekkingsreis door deze wonderlijke wereld. Hij vertelt over zijn passie voor meteoren, het belang van dit onderzoek en hoe jij de onderzoekers daarbij kan helpen. Nadien kan je aan de slag met de Radio Meteor Zoo, een website waar jij zelf meteoren kan ontdekken in onze waarnemingen!
Wat is de kleur van het zonlicht?
Via een leuk verhaal op kindermaat verkent Christine de rijke en verbazende wereld van de kleurenwaarneming. Zij neemt de kleinsten onder ons mee in haar zoektocht naar De Kleur van het Zonlicht. Deze kleurrijke tocht is een gelegenheid om de nieuwsgierigheid en verwondering van de kinderen aan te wakkeren, als bron en als motor van de wetenschap.
Bouw je eigen kometenjager
Aan de hand van het digitaal aangeleverd pdf-model van de Rosetta-satelliet, kan je je eigen papieren versie van de kometenjager maken en in je kamer op je nachtkastje plaatsen. Met een korte fotoreportage met instructies begeleiden we je in het hele proces. En tussendoor verneem je een aantal interessante weetjes over de Rosetta-missie. Stuur ons gerust achteraf een foto van het resultaat door!