Skip to main content

Ruimtefysica

Rosetta en de 'vissen' in 67P’s atmosfeer
Van de zoo van neutrale gassen die ROSINA op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko ontdekte was één ‘diersoort’ zeer moeilijk te vinden: de halogeenhoudende stoffen.
Het snelste en meest nauwkeurige instrument voor zonnewindmetingen.
In de context van het THOR-ruimtemissievoorstel hebben IRAP (Toulouse) en het BIRA het snelste en meest nauwkeurige instrument voor zonnewindmetingen ontworpen.
Neushoorn geeft een woordje uitleg.
De snelheid waarmee een hypothetische, niet-gemagnetiseerde Aarde haar atmosfeer zou verliezen, zou ongeveer dezelfde zijn, of zelfs iets trager, dan voor de gemagnetiseerde planeet waarop we leven.
Poollicht waargenomen vanuit het Internationaal Ruimtestation (ISS). Credit ESA.
De Sweeping Langmuir Probe (SLP), ontwikkeld door het BIRA, is één van de twee instrumenten die zullen meevliegen aan boord van de ESA-CubeSat PICASSO. De hoofddoelstelling van SLP is inzicht krijgen in de magnetosfeer-ionosfeer koppeling en in het poollicht.
De Energetic Particle Telescope (EPT)
De Energetic Particle Telescope (EPT) werd gelanceerd aan boord van de ESA satelliet PROBA-V op 7 mei 2013 naar een polaire baan op een hoogte van 820 km. Het instrument levert intussen al 5 jaar lang waarnemingen.
Viviane Pierrard toont ruimteplasma-verdelingen
Ruimteplasma’s zijn in wezen gassen zonder interne botsingen, die uit thermisch evenwicht zijn en waarin grotere hoeveelheden aan suprathermale deeltjes waargenomen worden.
Grote Oekraïense radiotelescoop URAN-2
We hebben een nieuw type zonneradiopuls geïdentificeerd die gerelateerd is aan zonnevlammen: ALF-uitbarstingen. Waarnemingen van ALF-uitbarstingen leveren unieke informatie over de beginstadia van zonnevlammen.
Ruimteweer kan een impact hebben op de luchtvaart
Het PECASUS-consortium is één van de drie globale ruimteweersdienstencentra. De groep Ruimteweer van het BIRA is verantwoordelijk voor de coördinatie van de activiteiten binnen de PECASUS-expertgroep rond straling, en voor de wetenschappelijke ondersteuning van de dienstdoende operatoren.
eigen meteorenradar
Sinds 2010 heeft het BIRA het BRAMS-netwerk (Belgian RAdio Meteor Stations) ontwikkeld om meteoroïden die in de aardatmosfeer terechtkomen te detecteren en te karakteriseren. Momenteel wordt een eigen meteorenradar gebouwd bij het Geofysisch Centrum in Dourbes, die gebruik maakt van een meer traditionele “achterwaartse verstrooiing”-techniek.
Dynamisch model van de plasmasfeer
Het dynamisch 3D-model van de plasmasfeer ontwikkeld door het BIRA staat nu ter beschikking op de SSA (Space Situational Awareness)-website van ESA.