Skip to main content

Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap 2023

2023-02-11

Elk individu heeft iets relevants te zeggen, iets waar je nooit aan gedacht had. Een menselijke geest is beperkt tot zijn ervaringen, kennis en perspectieven. Niemand kan alles doen of alles weten. Dit is het centrale argument voor de noodzaak van diversiteit, en vandaag, op de Internationale dag voor vrouwen en meisjes in de wetenschap, willen wij de noodzaak benadrukken voor de perspectieven en capaciteiten van vrouwen in wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek zelf heeft resultaten opgeleverd die wijzen op de sterke punten die vrouwen in hun onderzoekscarrière kunnen meenemen. Zo blijkt uit een review van Meyers-Levy & Loken (2014) dat vrouwen doorgaans inclusiever of uitgebreider zijn dan mannen bij het opsporen en selecteren van gegevens. Het is niet alleen belangrijk om een zo groot mogelijke mix van capaciteiten binnen een team te hebben, maar het is simpelweg onaanvaardbaar om vrouwen en meisjes met potentieel en met de wens om deel te nemen aan de wetenschap achter te laten.

Samen met de inspanningen die we bij het BIRA leveren op het vlak van onderwijs en outreach, willen we deze dag vieren met een kunstwerk van Ward Neefs, dat symbool staat voor onze intenties om te blijven streven naar inclusiviteit:

In deze aquarel wordt gesuggereerd dat wetenschappelijk onderzoek toegankelijk moet worden gemaakt voor vrouwen van alle achtergronden. Van het exploreren van de kleinste structuren in atomen tot de grootsheid van sterrenstelsels. Van de meest elementaire tot de meest complexe levensvormen op onze Aarde.  
De geheimen van water, aarde en lucht blootleggen. Het spoor van het licht volgen. Evolutie onderzoeken. Wegen plaveien naar de exploratie van het heelal. Het zullen de briljante ideeën en de samenwerkende geesten van vrouwen zijn die de volgende grote wetenschappelijke sprong zullen toelaten.

– Ward Neefs

Aquarel Ward Neefs

 

News image 1
News image legend 1
Schilderij van onze ingenieur Ward Neefs (2023)