Skip to main content

Lancering Belgische CubeSats uitgesteld tot augustus

2020-07-02

Door toedoen van aanhoudende ongunstige wind op grote hoogte boven Kourou (Frans Guyana, Zuid-Amerika), werd Vega Vlucht VV16 uitgesteld. Aan boord van de Vega draagraket wachten 53 satellieten, waaronder twee Belgische CubeSats, PICASSO en SIMBA, op lancering in een baan rond de aarde.

Na eerder uitstel in september vorig jaar en afgelopen maart was de lancering  gepland op 18 juni 2020. Op 1 juli 2020 werd, na meerdere vergeefse pogingen, beslist om de lancering uit te stellen tot 18 augustus 2020. De oorzaak voor het stopzetten van elke poging was telkens de wind op grote hoogte.

Zowel de draagraket als de satellieten zijn en blijven klaar voor lancering, maar prioriteit wordt nu gegeven aan de Ariane Vlucht VA253, die twee satellieten in een geostationaire baan zal brengen. Door het oostwaarts traject dat deze draagraket volgt, ondervindt deze geen impact van de wind op grote hoogte.

De teams van het KMI (SIMBA) en BIRA (PICASSO) zijn teleurgesteld met dit nieuwe uitstel maar hopen op een voorspoedige lancering in augustus.

Referenties:
Arianespace
 

News image 1
News image legend 1
Artistieke weergave van de Vega-raket VV16 met de Small Spacecraft Mission Service (SSMS) dispenser en SAT-AIS.