Skip to main content

Stratosferisch ozon

Altius-ozon en MLS-ozon
Om het wetenschappelijk potentieel van de ALTIUS-metingen aan te tonen, hebben we de ALTIUS-gegevens gesimuleerd en gemeten hoe zij een model van de ozonlaag zouden kunnen begrenzen.
Wereldkaart langetermijn-veranderingen stratosferisch ozon
Bevestiging van de langverwachte langzame stijging van ozonconcentraties bovenaan de stratosfeer. De vraag of ozon afneemt in de lagere stratosfeer blijft echter nog steeds het voorwerp van verhitte debatten.
Ozonconcentraties Antarctica 2020
In 2019 was het gat in de ozonlaag boven Antarctica zwak. In 2020 daarentegen was het uitzonderlijk sterk en deed er zich ook boven de Noordpool een ozongat voor.
WACCM
Klimaatverandering heeft een impact op de hele atmosfeer, van het aardoppervlak tot de thermosfeer. De veranderende temperaturen en winden in de stratosfeer beïnvloeden de snelheid waarmee de ozonlaag zich herstelt.
Lange-termijn ozontrends en -onzekerheden in de stratosfeer (LOTUS).
Stratosferische ozonconcentraties stijgen opnieuw langzaam. De bevestiging van deze langdurige voorspelling is mogelijk gemaakt door onderzoekers van het BIRA die de internationale onderzoeksactiviteit initieerden en coördineerden.
De Copernicus Dienst voor Atmosfeermonitoring (CAMS)
De Copernicus Dienst voor Atmosfeermonitoring (CAMS) levert in bijna reële tijd gegevens over de luchtkwaliteit en de ozonlaag, zowel wereldwijd als met een focus op Europa. Het BIRA draagt bij door productvalidatie en modelontwikkeling.
BRAM
Het BIRA ontwikkelt een data-assimilatiesysteem dat gewijd is aan de samenstelling van de stratosfeer. Het combineert lokale observaties met het globaal beeld van een model om globale analyses van de stratosfeer te verkrijgen.