Skip to main content

Planetaire aeronomie

Nachtelijke groene luchtgloedlaag aarde
De NOMAD/UVIS spectrometer heeft voor het eerst in een planetaire atmosfeer de emissie van de groene zuurstoflijn in de atmosfeer van Mars gedetecteerd.
Dust storm Mars
Metingen van het Nadir and Occultation for Mars Discovery (NOMAD) instrument op de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) toonden verhoogde waterdamp aan in de hoge atmosfeer, die verband hield met de storm.
Mars Human Landing Sites Studies (HLS2)
Bestuderen van de voorwaarden voor bewoonbaarheid van Mars onder ruimtestraling, door modellering van stralingseffecten in verschillende doelwitten, van water tot biomoleculen tot de materialen.
Soapbox-wetenschap evenement vrouwen in de wetenschap
De Europlanet Society bevordert de vooruitgang van de planetaire wetenschap in Europa om de planetaire gemeenschap in de verschillende landen uit te breiden en te ondersteunen.
Simulatie van het weer, klimaat en atmosferische chemie op Mars
Het BIRA heeft een weer- en klimaatmodel voor Mars ontwikkeld dat in staat is om de concentraties en variaties van bepaalde moleculen te simuleren met hoge nauwkeurigheid. Het model zal de gegevensanalyse van het NOMAD-instrument aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter ondersteunen.
NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter
Na een lange aerobrakingfase, gevolgd door een reeks technische testen, begon NOMAD —een instrument aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter dat ontworpen en gebouwd is bij het BIRA- begin april 2018 met de wetenschappelijke waarnemingen.