Skip to main content

Educatie en public outreach

Research Topic Chapter
News flash intro
COMMUNICATIE
Het BIRA draagt graag haar steentje bij in de wetenschappelijke ontwikkeling van jongeren binnen de boeiende context van de aeronomie. BIRA-wetenschappers geven college over atmosferische chemie, ruimteweer of technieken voor dataverwerking aan maar liefst 6 universiteiten verspreid over België (KULeuven, UGent, VUB, ULB, ULiège en UCLouvain). In de afgelopen 2 jaar begeleidden zij 8 doctoraten. Via een brede waaier aan public outreach activiteiten (tentoonstellingen, voordrachten, STEM-activiteiten,…) probeert het BIRA haar kennis en expertise ook tot bij het grote publiek te brengen.
Body text

Wetenschappelijke tentoonstellingen

Expo "Focus op Mars"

Reizende tentoonstelling rond de verkenning van de planeet Mars en de rol van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in de ExoMars 2016 missie. Zij leverden een van de vier instrumenten aan boord van deze satelliet: NOMAD.
Locaties: Cozmix Beisbroek, Ruimtevaartfestival in samenwerking met Volkssterrenwacht Armand Pien Gent, Euro Space Center Redu, Sterrenwacht De Polderster Assenede

Expo "Chéri(e), j’ai rétréci les satellites !”

Tentoonstelling rond nano-satellieten, waar BIRA twee van zijn toekomstige missies voorstelde: de CubeSat PICASSO en ALTIUS met de afmetingen van een wasmachine.
Locatie: Euro Space Center Redu

Expo “Het ozongat, 30 jaar later”

De aardatmosfeer beschermt het leven op aarde tegen allerlei invloeden van buitenaf. Dat de mens daarentegen niet altijd even goed voor de Aarde zorgt, mag duidelijk zijn. Denk maar aan de rol van de mens in het ontstaan van het ozongat of de huidige klimaatverandering. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Montréalprotocol organiseerde het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie een tentoonstelling rond de ozonproblematiek.
Locaties: AstroLAB IRIS Ieper, AW Mercator Temse, Cozmix Beisbroek

Expo “De ontdekking van ons zonnestelsel"

De amateur sterrenkundigen van Herentals (ASH Polaris) vierden hun 35ste verjaardag in 2017. Hoe kunnen we dat beter doen dan met een tentoonstelling, moeten ze gedacht hebben. Op deze tentoonstelling kon je kennismaken met de Europese Marsmissie, ExoMars, en je kon er alles leren over de resultaten van de Rosetta missie naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Locatie: Lakenhal Herentals

Expo “Dirk Frimout”

Niet zoveel mensen weten dat België's eerste astronaut, Dirk Frimout, in 1965 zijn carrière als jonge ingenieur startte aan het toen pas opgerichte Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Hij was verantwoordelijk voor het departement "Instrumentatie" en leidde verschillende experimenten aan boord van stratosferische ballonnen en sondeerraketten. Hij verliet het BIRA in 1978 om astronaut te worden. Voor deze tentoonstelling ter ere van de 20ste verjaardag van Dirk Frimout's missie naar de ruimte, gingen we een aantal decennia terug in de tijd. We deelden foto's, video's en krantenknipsels omtrent zijn werk aan het Instituut. Ook na zijn vertrek, bleef hij een speciale band met het BIRA behouden. Hij was o.m. verantwoordelijk voor 3 wetenschappelijke experimenten van het Instituut aan boord van ATLAS-1.
Locaties: Ruimtevaartfestival in samenwerking met Volkssterrenwacht Armand Pien Gent, Planetarium Brussels

Expo in het Koninklijk Paleis van Brussel

Elke zomer opent het Koninklijk Paleis in Brussel zijn deuren voor het publiek, met o.m. een tentoonstelling "Wetenschap en Cultuur op het Paleis". Belspo droeg bij aan de edities van 2017 en 2018 met volgende expo's:

« Heaven ! » (2017)

BIRA en B.USOC droegen bij aan deze hemelse editie van de zomerexpo met een maquette van het SOLAR-platform, dat bevestigd zit aan de buitenkant van de Europese Columbusmodule van het Internationaal Ruimtestation, en drie instrumenten huisvest die de Zon bestuderen. Zij lieten je zelfs even mee naar binnen glippen, virtueel zwevend door de verschillende ruimtes van het ISS, genietend van het zicht op Aarde van daarboven!

« Wonder » (2018)

Eén van de blikvangers op de tentoonstelling is het 1:4 schaalmodel van de ExoMars satelliet Trace Gas Orbiter, dat het NOMAD-instrument met zich meedraagt, een state-of-the-art spectrometer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Dat de mens in staat is om een satelliet de ruimte in te sturen, deze in een veilige baan rond een andere planeet (in dit geval Mars) te brengen om er de samenstelling van diens atmosfeer in kaart te brengen, blijft verwondering oproepen. Dat we daarmee tevens op zoek gaan naar sporen van methaan en leven op Mars doet ons alleen nog maar meer dromen.
Daarnaast lieten we u ook met veel plezier meegenieten van prachtige beelden van de Aurora Borealis. Poollicht, dat aan het BIRA bestudeerd wordt, is een lichtverschijnsel dat voortkomt uit de interactie tussen de atmosfeer van de aarde en de zon. Door hun onvoorstelbaar mooie aanblik vormen ze een ware bron van verwondering.

10th Annual European Space Policy Conference

Tentoonstelling tijdens de jaarlijkse Europese Conferentie over Ruimtevaartbeleid, waar alle belangrijke spelers binnen de ruimtesector aanwezig zijn. BIRA leverde de Belgische bijdrage, in samenwerking met het Kabinet Reynders voor Buitenlandse Zaken, Belspo, en de verschillende Belgische ruimtevaartspelers uit zowel de industriële wereld als de federale instellingen.
Locatie: Egmont palace, Brussels

Expo “Là-haut, fenêtre sur le Cosmos”

Location: Centre de Culture Scientifique, Charleroi

Publieke voordrachten

BIRA-wetenschappers hebben voor heel wat verschillende gelegenheden voordrachten gegeven op locaties verspreid over België. Vaak gaat het om Volkssterrenwachten, lezingen voor amateur-astronomen, of af en toe tijdens groepsbezoeken op het BIRA.

Publieke evenementen

Op heel wat gelegenheden deelden BIRA-wetenschappers enthousiast hun kennis met het grote publiek. We denken met plezier terug aan de Opendeurdagen georganiseerd op de Pool Ruimte in Ukkel, de "Dag van de Wetenschap" op het Planetarium, de Wolvendaelnacht, ASGARD, ...

Figure 2 body text
Figure 2 caption (legend)
Een BIRA-wetenschapper spreekt met passie over het belang van spectroscopie voor het bestuderen van de Aardatmosfeer.
Figure 3 body text
Figure 3 caption (legend)
Ozontentoonstelling georganiseerd in samenwerking met AW Mercator in Temse.
Figure 4 body text
Figure 4 caption (legend)
Schaalmodel van de ExoMars 2016 Trace Gas Orbiter in het 'Centre de Culture Scientifique' in Charleroi.
Publication date