Site en françaisView this website in English Zoeken

Zonnewind

Een stroom geladen deeltjes

De zonnewind is een plasma: een stroom geladen deeltjes (ionen en elektronen) die voortdurend ontsnappen uit de Zon naar de interplanetaire ruimte. Ze kunnen ontsnappen aan de greep van de Zon, omdat de zonnecorona erg heet plasma bevat, met een temperatuur die de miljoenen graden overschrijdt.

Lees volledig artikel Wat is zonnewind? - De vierde toestand van materie

 

Wisselwerking tussen zonnewind en magnetosfeer

Om de verstoringen van de magnetosfeer door de zonnewind te begrijpen, moeten we eerst de zonnewind zelf goed kennen. Trouwens, die zonnewind heeft evenzeer een effect op de andere planeten van ons zonnestelsel.

Sun - Earth - Solar WindOp het BIRA hebben we gedetailleerde modellen ontwikkeld om de zonnewind te beschrijven.

Daarmee proberen we te begrijpen hoe het komt dat de zonnewind (in feite het buitenste deel van de zonneatmosfeer) zo heet is, en vooral waarom die zo snel kan stromen (soms meer dan 800 km/s).

De zonnewind “botst” als het ware op de magnetosfeer. De botsingszone vormt de buitengrens van de magnetosfeer.

Op het BIRA maken we gebruik van ruimtewaarnemingen, vooral door de vier Cluster-satellieten van het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA, om het gedrag van die grenslaag te bestuderen. Het is immers belangrijk om te weten hoeveel materie en energie er van de zonnewind door de grenslaag heen kan doordringen tot in de binnenste magnetosfeer.

Op momenten van sterke verstoringen in de zonnewind (tijdens periodes van grote zonne-activiteit) kan dergelijke overdracht van materie en energie zorgen voor magnetische stormen, grote tijdelijke veranderingen in de structuur van de magnetosfeer.

 

Meer artikels

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite