Site en françaisView this website in English Zoeken

Planetaire atmosferen

Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) heeft jarenlange ervaring in en een reputatie op het vlak van de studie van de atmosfeer van de Aarde, en van de atmosferen van haar zusterplaneten Mars en Venus.

De studie van deze planeten, die op de Aarde lijken maar waarvan de atmosferen zijn geëvolueerd naar verschillende en extreme toestanden, is onontbeerlijk voor het begrijpen van het verleden en de toekomst van ons subtiel klimaatsysteem.

BIRA’s interesse in planetaire ruimtemissies dateert reeds van bij de oprichting in de jaren 1960. Het Instituut heeft actief deelgenomen aan verscheidene succesvolle:

Wetenschappers in de afdeling Planetaire Aeronomie werken met geraffineerde modellen van atmosferische circulatie om de dynamica en scheikunde van de Aardse, Martiaanse en Venusiaanse atmosfeer te begrijpen. State-of-the-art data-analyse van verscheidene ruimtemissies verrijkt de algemene kennis van deze atmosferen.


Mars, de planeet

MarsMars is naast onze Aarde, misschien wel de best gekende planeet van ons zonnestelsel. Maar gelijkt Mars op de Aarde? Vanwaar komt die rode kleur? Kunnen we er ademen en wat zit er juist in de atmosfeer? Is het er warm? Kortom, wat zijn de opmerkelijkste eigenschappen?

Lees alles over Mars op:

Venus, de planeet

venusVenus is een zogenaamde tellurische planeet, de tweede vanaf de zon. Ze is het derde helderste object aan de hemel, na de zon en de maan.

Qua grootte is ze vergelijkbaar met de Aarde en volgens de waarnemingen heeft ze geen magnetisch veld. De rotatie van Venus is zeer traag en teruglopend.

De temperatuur van het oppervlak van de planeet is 470°C, het resultaat van een extreem broeikaseffect. De planeet is volledig bedekt met zwavelzuurwolken.

Lees alles over Venus op: http://venus.aeronomie.be

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite