Site en françaisView this website in English Zoeken

Magnetosfeer

De Aarde, een enorme magneet

Onze planeet creëert een eigen magnetisch veld, een beetje zoals een dynamo. Door het verschil in snelheid tussen de rotatie van de planeet en de vloeibare kern ontstaat dit magnetisch veld. Het magneetveld omringt de Aarde als een "magnetische bel", de magnetosfeer.

Deze magnetosfeer beschermt de Aarde tegen kosmische stralingen (particle radiation) en deeltjes van de zonnewind.

Sun - Solar Wind - Magnetosphere - Earth

De magnetosfeer vormt dus een natuurlijk schild voor onze planeet. Hij begint boven de ionosfeer, op meer dan duizend kilometer boven het aardoppervlak, en strekt zich uit tot ongeveer 70.000 kilometer in de richting van de Zon.

Aan de tegengestelde zijde strekt de staart van de magnetosfeer zich uit over vele miljoenen kilometers. De magnetosfeer is evenwel niet star en onbeweeglijk. Onder invloed van de zonnewind, die niet homogeen is, evolueert hij voortdurend

 

 

De wetenschappers van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) bestuderen dit uitgestrekte dynamische systeem om beter inzicht te krijgen in de mechanismen die het veroorzaken en om te voorspellen hoe die de menselijke activiteiten kunnen verstoren. Kortom: om een soort “ruimteweersvoorspelling” te doen.

In extreme gevallen kan deze omgeving menselijke activiteiten hinderen, bijvoorbeeld wanneer ruimtetuigen ongewenste gevolgen ondervinden als ze zich in deze regio van de ruimte nabij de Aarde bevinden.

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite