Site en françaisView this website in English Zoeken

Ionosfeer

Energie in de bovenste laag van de atmosfeer resulteert in poolicht

De ionosfeer vormt de bovenste laag van de atmosfeer van de Aarde. Ze wordt door ultraviolette zonne-straling geïoniseerd. De ionosfeer strekt zich uit van ongeveer 80 km hoogte tot meer dan 1.000 km.

De ionosfeer en de magnetosfeer worden verbonden door magnetische krachtlijnen. Dat zijn nagenoeg perfecte geleiders van elektriciteit. Daardoor wordt elektromagnetische energie van de magnetosfeer vervoerd naar de ionosfeer via elektrische stromen, ook wel stromen van Birkeland genoemd. Auroras

Het poollicht is de meest spectaculaire manifestatie van die energie-overdracht. De fysische mechanismen achter dat poollicht blijven tot op vandaag grotendeels onbekend. (Foto credits Jan Curtis)

We mogen dan wel weten dat poollicht ontstaat door elektronen die worden versneld langs magnetische veldlijnen met energieën die enkele duizenden volt kunnen bereiken, toch blijft het versnellingsmechanisme een mysterie.

Wanneer die versnelde elektronen in de bovenste lagen van de atmosfeer terecht komen, botsen ze met de atomen van de zeer ijle lucht op een hoogte van 90-120 km. Als gevolg daarvan zenden die atomen licht uit van verschillende kleuren.

 

Meer artikels

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite