Site en françaisView this website in English Zoeken

Luchtkwaliteit

Hoe staat het met de luchtkwaliteit?

Grote steden zoals Mexico, Beijing, Shanghai, New York, Johannesburg, etc., en grote geïndustrialiseerde gebieden zoals het Ruhrgebied in Duitsland, de Benelux of de Povallei in Italië, springen er duidelijk uit als sterk vervuilde gebieden, en zijn aldus duidelijk identificeerbaar op kaarten die luchtverontreiniging tonen, zoals bijvoorbeeld voor de globale gemiddelde verdeling van stikstofdioxide (NO2) in de troposfeer (zie figuur).

 

NO2
NO2-metingen in de troposfeer (SCIAMACHY, 2004) (Bron: KNMI, BIRA, ESA)

Naast emissies ten gevolge van industriële activiteit, of het gebruik van fossiele of biobrandstoffen, mag men niet vergeten dat er ook natuurlijke emissies bestaan:

  • vulkanische activiteit
  • zeezout
  • bliksemactiviteit

 

Bos- en savannebranden zijn ook soms verantwoordelijk voor extreem grote uitstoot van vervuilende gassen. Deze branden hebben voor een groot deel een menselijke oorzaak, bijvoorbeeld omwille van ontbossing of traditionele landbouwmethoden (kappen en afbranden) om de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen. Vermoedelijk vertegenwoordigt het aantal volledig natuurlijke branden van vegetatie slechts een klein percentage.

Terug naar artikel Luchtkwaliteit

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite