Site en françaisView this website in English Zoeken

Wat is UV-straling? Van waar komt ze?

Ondanks het feit dat de Zon zich heel ver van onze planeet bevindt (gemiddeld 150 miljoen km), straalt ze voldoende licht en warmte uit om het leven op Aarde in stand te houden. Deze energie bereikt ons in de vorm van elektromagnetische straling en bestaat uit golven, elk met een karakteristieke golflengte. De intensiteit van de straling bij elke golflengte hangt af van de samenstelling en de temperatuur van de uitzender, in dit geval de Zon.

Het elektromagnetische spectrum beschrijft de verdeling van de elektromagnetische golf energie over een breed golflengtegebied. Dit gebied gaat van radio- en tv-golven (lange golflengtes) tot X-stralen (korte golflengtes) en gammastralen (zeer korte golflengtes). Het merendeel van de zonne-energie wordt echter uitgestraald in een tussengebied, gekenmerkt door infrarood licht, zichtbare licht en ultra violet (UV) licht.

 

Spectrum

Het menselijke oog is enkel gevoelig voor een klein onderdeel van het zonnespectrum, namelijk het zichtbare licht. Dit gebied (met golflengten tussen 4 x 10-7 m en 7 x 10-7 m) bevat alle kleuren van de regenboog, respectievelijk van violet tot rood. De kortere golflengtes, tussen 1 x 10-7 m en 4 x 10-7 m, zijn de ultraviolette stralen, meer energetisch dan de zichtbare golven, doch onzichtbaar voor het menselijke oog. De golflengtes tussen 7 x 10-7 m en 10-3 m vormen het gebied van de infrarode golven. Infrarood licht wordt vaak geassocieerd met het concept van warmte, aangezien warme objecten voornamelijk dit soort stralen uitzenden. Op deze pagina's concentreren we ons hoofdzakelijk op UV-licht.

Gelukkig functioneert de atmosfeer als een beschermend schild tegen gevaarlijke gammastralen, X-stralen en een groot deel van de UV stralen die allen bijzonder agressief zijn.

We onderscheiden drie types UV-stralen: UV-A, UV-B en UV-C in overeenstemming met hun energieniveau.

BEREIK GOLFLENGTEBAND GEVAAR VOOR HET LEVEN OP AARDE

UV-A

315-400 nm

Goedaardige effecten. 98% van de totale UV-flux op Aarde is UV-A.

UV-B

280-315 nm

Zeer gevaarlijk. Gelukkig is slechts 2% van de totale flux op Aarde UV-B.

UV-C

100-280 nm

Uiterst gevaarlijk. De atmosfeer absorbeert UV-C volledig, zodat deze straling het aardoppervlak niet bereikt.


 

Terug naar het hoofdmenu over UV aan het aardoppervlak

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite