Site en françaisView this website in English Zoeken
UV aan het aardoppervlak

AntarcticaUV website

BelgiƫUV website

Live UV-index (kaart, grondstations, metingen)

Wat is UV-straling en waar komt ze vandaan?

Ondanks het feit dat de Zon zich heel ver van onze planeet bevindt (gemiddeld 150 miljoen km), straalt ze voldoende licht en warmte uit om het leven op Aarde in stand te houden.

SpectrumDeze energie bereikt ons in de vorm van elektromagnetische straling en bestaat uit golven, elk met een karakteristieke golflengte. De intensiteit van de straling bij elke golflengte hangt af van de samenstelling en de temperatuur van de uitzender, in dit geval de Zon.

Lees volledig artikel Wat is UV en van waar komt het?

 

Het elektromagnetische spectrum beschrijft de verdeling van de elektromagnetische golf energie over een breed golflengtegebied. Dit gebied gaat van radio- en tv-golven (lange golflengtes) tot X-stralen (korte golflengtes) en gammastralen (zeer korte golflengtes). Het merendeel van de zonne-energie wordt echter uitgestraald in een tussengebied, gekenmerkt door infrarood licht, zichtbare licht en ultra violet (UV) licht.

 

Waarom moeten we de ontvangen dosis UV-straling controleren?

Mensen, dieren en planten zijn heel gevoelig voor geabsorbeerde UV-stralen.

Langdurige blootstelling aan deze straling kan ernstige schade veroorzaken aan alle levende organismen.

SunburnDe pijnlijke ervaring van zonnebrand (erythema) bijvoorbeeld is een zichtbare uiting van de schade toegebracht aan en het verdedigingsmechanisme van onze huidcellen tegen de overmatige UV-stralen.

Gelukkig zijn organismen in de meeste gevallen in staat om, in bepaalde mate, deze beschadigingen te herstellen met behulp van natuurlijke cellulaire mechanismen en houden ze zo de risico’s die gepaard gaan met dergelijke blootstelling onder controle.

Lees volledig artikel Waarom moeten we de ontvangen dosis UV-straling controleren?

 

Installatie van een monitoring-netwerk van UV-grondstations

UV groundstationEind jaren 1980, na de ontdekking van het ‘ozongat’ (.pdf) boven Antarctica, begonnen wetenschappers zich zorgen te maken over de risico’s die een potentiële stijging van UV-stralen aan het aardoppervlak zou kunnen teweeg brengen.

De groep ‘Solar Radiation’ van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) richtte daarom een netwerk op van UV-meetstations op de grond. Deze meetstations maken het mogelijk om in quasi reële tijd UV-A, UV-B en zichtbaar licht te monitoren.

Lees het volledig artikel Installeren van een waarnemingsnetwerk van UV-grondstations

 

UV-meetinstrument SOLSPEC, op het Internationaal Ruimtestation ISS

Sinds februari 2008 onderzoekt het BIRA de UV en zichtbare straling ook vanuit de ruimte met behulp van SOLPEC, een Belgisch-Frans-Duits instrument dat een standaard is geworden als het gaat over het meten van het standaard zonnespectrum.

SOLSPEC bevindt zich momenteel op de module Columbus (onderdeel van het International Space Station (ISS) (Foto's) en meet er de spectrale distributie van zonne-energie en zijn variaties tijdens de zonnecyclus van 11 jaar.

Doel is om de relatie tussen de variaties in de zonne-energie en de atmosferische veranderingen beter te kunnen identificeren en bepalen.

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite