Site en françaisView this website in English Zoeken

Installatie van een monitoring-netwerk van UV-grondstations

Eind jaren 1980, na de ontdekking van het ‘ozongat’ (.pdf) boven Antarctica, begonnen wetenschappers zich zorgen te maken over de risico’s die een potentiële stijging van UV-stralen aan het aardoppervlak zou kunnen teweeg brengen.

UV groundstation

Om de mogelijke toename van UV-B straling aan de grond te onderzoeken, om de mechanismen van het doordringen van UV straling in de atmosfeer beter te begrijpen en met het oog op het opstellen van een ononderbroken betrouwbare UV klimatologie, werd door de groep ‘Solar Radiation’ van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) beslist om een netwerk van UV meetstations op de grond op te richten.

Deze meetstations maken het mogelijk om in quasi reële tijd UV-A, UV-B en zichtbaar licht te monitoren.

Het eerste station van dit netwerk werd geïnstalleerd in maart 1993 op het dak van het BIRA in Ukkel.

 

Van in het begin streefde dit netwerk naar het realiseren van:

  • Gedetailleerde spectrale metingen, doch met een lage tijdsresolutie (één meting per kwartier).
  • Geïntegreerde metingen (UV-A, UV-B en de totale zonnestraling) met een hoge tijdsresolutie (tot één meting per seconde).
  • Quasi-spectrale metingen, die een goed compromis vormen tussen de spectrale resolutie (6, 10 en 14 golflengtebanden in het UV en zichtbare licht) en de tijdsresolutie (ongeveer één meting per minuut).

Andere metingen zoals de totale O3- (ozon) of SO2- kolom en de voornaamste meteorologische parameters: temperatuur, luchtdruk, vochtigheid, windsnelheid en windrichting, regenval, wolken bedekkingsgraad (in het zichtbare spectrum en in het IR), enz.

Deze volledige informatie over de rechtstreekse, diffuse en globale zonnestralingscomponenten van UV en zichtbare licht aan het oppervlak, maakten het voor de wetenschappers van het BIRA mogelijk om bijvoorbeeld de correlatie tussen een daling van de stratosferische ozon en een stijging van de UV-B straling op het aardoppervlak aan te tonen.

Sindsdien zijn er vijf stations toegevoegd aan het monitoring netwerk in België. Het BIRA werkt ook samen met de stations in Diekirch en Luxemburg.

 

UV website

Real time UV-index van al deze stations

 

 

Terug naar artikel UV aan het aardoppervlak

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite