Site en françaisView this website in English Zoeken

Ruimteweer

Wat is ruimteweer?

Op de planeet Aarde komen hevige weerfenomenen zoals sneeuwstormen en onweersbuien voor. Andere soorten stormen kunnen in de ruimte voorkomen.

Changing SunZe staan bekend als “zonnestormen” en net als hun tegenhangers op Aarde kunnen ze ook problemen veroorzaken voor ons mensen, vooral omdat wij zo afhankelijk zijn van satelliettechnologie.

De effecten die deze “zonnestormen” kunnen veroorzaken zijn gewoonlijk alleen van belang voor de stelsels in de ruimte, maar in extreme gevallen kunnen de effecten ervan zelfs op Aarde geregistreerd worden.

Inleiding tot ruimteweer (Engels)

 

Diensten rond ruimteweer

ESWePHet Europees portaal voor ruimteweer (ESWeP) is een geïntegreerde website die een gecentraliseerde toegang biedt aan wetenschappers om er hun kennis en resultaten te delen.

In het kader van COST (ontwikkeling van ruimteweerproducten en -diensten in Europa) host en beheert het BIRA de website in samenwerking met wetenschappers uit een dertigtal landen. Een deel van de website is bestemd voor het onderwijs en het algemene publiek.

 

Spenvis

Het SPENVIS-systeem is operationele ruimteweersoftware van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA), die door het BIRA wordt ontwikkeld en beheerd.

Via een webinterface gebruiken ingenieurs het systeem voor de bepaling van ruimtevaartmissies en de ontwikkeling van ruimte-instrumenten. Het maakt een eerste analyse mogelijk van de problemen in verband met de ruimteomgeving en de gevolgen ervan.

 

Meer artikels

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite