Site en françaisView this website in English Zoeken

Bewaken van stoffen die ozon vernietigen

Om de evolutie van de ozonlaag en de effecten van het Montreal Protocol te begrijpen, controleert het BIRA ook de stratosferische concentratie van de voornaamste chloor- en broomhoudende gassen.

 

Chloorgassen

Remote sensing’ in het infrarood-gebied leent zich bijzonder goed tot het meten van chloorgassen zoals

  • HCI
  • CIONO2
  • CFC’s
  • HCFC’s

Dit is de reden waarom het BIRA op Île de La Réunion in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagascar, een Fourier transform spectrometer geplaatst heeft, werkend in het infrarood. Sinds 2002 worden de door deze spectrometer verzamelde gegevens gearchiveerd in de databank van het NDACC-netwerk.

De consistente set van gegevens van dit netwerk tonen:

  • een daling van de gassen die een bron zijn van chloor en waarvan de productie beperkt en zelfs verboden werd door het Montreal Protocol in 1987
  • een vermindering van HCI in de stratosfeer sinds 1996-1997

HCL measures

 

Broomhoudende gassen

Gebruik makend van een in Noorwegen opgesteld instrument, draagt het BIRA sinds 1994 ook bij tot het NDACC-netwerk met een ander type spectrometer, werkzaam in het ultraviolet. Deze waarnemingen leiden tot gelijkaardige conclusies voor de broomhoudende gassen.

Deze resultaten, bevestigd door de satellietgegevens van GOME en SCIAMACHY, respectievelijk in een baan rond de Aarde sinds 1995 en 2002, tonen duidelijk de impact van het Montreal Protocol op de stratosferische concentratie van de halogenen die ozon vernietigen. In dat opzicht zullen ze geïntegreerd worden in de volgende editie van het WMO-rapport over de toestand van de ozonlaag (World Metereological Organization).

BRO

 

Terug naar artikel Ozon

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite