Site en françaisView this website in English Zoeken

BIRA controleert de ozonlaag

Metingen vanuit grondstations

Het BIRA meet de atmosferische samenstelling vanuit grondstations in de Zwitserse en de Franse Alpen, Noorwegen en Île de la Réunion met behulp van zichtbaar-licht en infrarood spectrometers.

JungfraujochDeze stations maken deel uit van het Network for Detection of Atmospheric Composition Change (NDACC), een netwerk onder de verantwoordelijkheid van de World Meteorological Organisation (WMO) en de United Nations Environment Programme (UNEP).Instrumenten op het dak van het station van Jungfraujoch. Credits BIRA, J.-C. Lambert.


Metingen via satellieten

Het BIRA is ook betrokken bij de ontwikkeling en de exploitatie van verschillende satellietinstrumenten, die het instituut in staat stellen om metingen uit te voeren op wereldschaal.ESA ENVISAT SATELLITE

Sinds de ontwikkeling en opvolging van de GOME-spectrometer, het eerste Europese instrument in een baan om de Aarde gewijd aan het onderzoek van de ozonlaag, en de opvolger SCIAMACHY, een Belgisch-Duits-Nederlandse bijdrage aan de ENVISAT-satelliet van ESA, voert het BIRA nu haar missie van het controleren van ozon op lange termijn uit met de GOME-2- en IASI-instrumenten aan boord van de meteorologische satellieten van EUMETSAT.

Om het dramatische tekort aan atmosferische (vertikaal operende) meetinstrumenten de komende 5 jaar op te vangen, ontwikkelt het BIRA ALTIUS, een "limb imaging spectrometer" op een microstalliet.

 

Metingen tonen stabilisatie aan

Al deze waarnemingen vanop de grond en vanaf satellieten hebben een recente stabilisatie aangetoond van de ozonlaag boven Europa, op een niveau dat ongeveer 3% onder de gemiddelde waarde van begin jaren 1980 ligt. Men verwacht dat het nog tot ongeveer 2030 wachten is vooraleer dit ozontekort boven Europa verdwijnt. Het zal nog langer duren vooraleer een verbetering opgemerkt zal worden betreffende het Antarctische ozongat, dat elke lente blijft verschijnen en in november verdwijnt.

Ozone observations show stabilisation

 

Terug naar artikel Ozon

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite