Site en françaisView this website in English Zoeken

10 Jaar succes voor het Europees Columbus laboratorium

7 februari 2017 viert het Europees Columbus laboratorium zijn 10 jaar ervaring in de ruimte. Door het rond de aarde te draaien met een snelheid van 28800 km/u, is dit onderdeel van het Ruimtestation de eerste Europese module die op lange termijn aan onderzoek in gewichtloosheid doet.

Columbus

Het Europees Columbus laboratorium is een ruimtedruk laboratorium. Zijn lancering vond plaats op 7 februari 2008 door het Amerikaans Atlantis ruimteveer. Het heeft meerdere wetenschappelijke toepassingen zoals:

  • materiaal experimenten
  • vloeistoffen fysica
  • levenswetenschappen
  • fundamentele fysica
  • talrijke andere technologieën

Oorspronkelijk bestond het laboratorium uit vijf interne uitrustingen en twee externe nuttige ladingen waaronder SOLAR die de zonneactiviteit gedurende negen jaar heeft gevolgd van 2008 tot 2017. Honderden wetenschappelijke en technische experimenten werden door Europese en Belgische onderzoekers in het Columbus module uitgevoerd.


Belg op bezoek

In 2009 kreeg het Europees Columbus laboratorium het bezoek van de Belgische astronaut Frank De Winne toen hij belast was met de rol van kapitein van het Internationale Ruimtestation.

Het implementeren en uitvoeren van Europese experimenten aan boord van het Internationale Ruimtestation en in het bijzonder aan boord van het Columbus laboratorium wordt op elkaar afgestemd door centra verspreid in Europa en « USOC » genaamd (User Support and Operation Centres). Oorspronkelijk waren er negen centra maar vandaag blijft er nog zeven over waaronder één in België.

 

Het B.USOC en Columbus

Het Belgische operatie centrum, genaamd B.USOC (Belgian User Support and Operation Centre), is in de gebouwen van BIRA gevestigd. Het ondersteunt en voert ruimte-experimenten uit voor een bepaald aantal missies en ruimte uitrustingen sinds 1992.

In het kader van het Columbus laboratorium, is het B.USOC verantwoordelijk voor verschillende nuttige ladingen waaronder:

  • SOLAR van 2008 tot 2017
  • PCDF(Protein Crystallisation Diagnostics Facility) experiment in 2009 voor het bestuderen van kristallisatie van biologische macromoleculen
  • METERON (Multi-Purpose End-To-End Robotic Operation Network) telerobotics experimenten voor het voorbereiden van draaiboeken met het oog op toekomstige ruimte expedities
  • FSL (Fluid Science Laboratory) laboratorium sinds 2014 voor het uitvoeren van experimenten in vloeistoffen fysica en microzwaartekracht

In de komende maanden zal het B.USOC verantwoordelijk zijn voor experimenten in het FSL laboratorium ivm de stromingsleer van korrelige materialen, polymeren en schuimende materialen.

Het zal ook belast zijn met de nieuwe nuttige lading ASIM (Atmosphere-Space Interaction Monitor) dat geïnstalleerd zal worden aan de buitenkant van de COLUMBUS module voor het observeren van TLEs (Transient Luminous Events) in de ionosfeer boven onweerzones met sterke intensiteit.

 

 


Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite