Site en françaisView this website in EnglishZoeken

Word wakker,  Rosetta!

De kometenjager Rosetta en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

Op 20 januari 2014 is de kometenjager Rosetta uit zijn winterslaap ontwaakt. Daarmee begon de laatste etappe van diens 10 jaar durende reis naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Rosetta, een ruimtemissie van het Europese Ruimte-Agentschap (ESA), zal voor het eerst een komeet van nabij bestuderen gedurende diens reis rond de Zon. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) heeft het ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis) instrument op de satelliet mee gebouwd.

 

Kometen spreken al sinds mensenheugenis tot de verbeelding door hun plotse verschijning aan de hemel. Een komeetkern bestaat uit ijs en stof en kan bekeken worden als een “vuile sneeuwbal”, enkele kilometer groot.

 

Rosetta at comet
Image credits: ESA

 

Naarmate een komeet dichter bij de Zon komt, wordt deze warmer. Steeds meer ijs van de komeetkern begint te verdampen. Het gas en stof dat hierbij vrijkomt, vormt de komeetatmosfeer. Door interactie van dit gas en stof met de Zon ontstaan twee komeetstaarten (de ionenstaart en de stofstaart) die we van op Aarde kunnen waarnemen.

 

Rosetta
Image credits: ESA

 

Rosetta zal vanaf mei in een baan rond de komeet komen. De satelliet zal foto’s nemen en metingen van de komeetatmosfeer uitvoeren. Het ROSINA instrument is speciaal ontworpen om de samenstelling van het gas in de komeetatmosfeer te bepalen. Ultraviolet zonlicht veroorzaakt allerlei scheikundige reacties in dit gas.

 

Rosetta Spacecraft
Image credits: ESA

 

Het BIRA heeft een computermodel ontwikkeld dat rekening houdt met deze reacties om de samenstelling van het verdampend materiaal op de komeetkern te bepalen op basis van de ROSINA-metingen.

Rosetta heeft een kleine lander aan boord, Philae genaamd, die in november op de komeetkern zal afdalen. De resultaten van het computermodel kunnen dan getoetst worden aan de metingen van de lander. Dat zal inzicht verschaffen in de scheikundige en natuurkundige processen die optreden in de komeetatmosfeer.

 

Waarom willen sterrenkundigen nu zo graag een komeet van dichtbij onderzoeken?

Men gaat ervan uit dat kometen een soort “fossielen” zijn van bij het ontstaan van het zonnestelsel, een dikke 4 miljard jaar geleden. Zoals de Rosetta-steen 200 jaar geleden toeliet de hiërogliefen te ontcijferen, zo hoopt men dat de Rosetta-missie helpt de geheimen van het ontstaan van ons zonnestelsel en misschien zelfs van het leven op aarde op te helderen.

Kometen zouden wel eens de bron kunnen zijn van het water op Aarde en hebben mogelijks zelfs noodzakelijke bouwstenen voor het leven op Aarde gebracht.

 

Verdere timing:

  • Augustus 2014: Rosetta komt aan bij 67P/Churyumov-Gerasimenko (in een baan rond de komeetkern)
  • November 2014: Philae landt op het komeetoppervlak

 

Contact:

 

Lees meer

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite